zondag 25 augustus 2013

Mijn zoetzuur van courgettes.

Toen de courgettes gingen bloeien vond ik ze geweldig, die kleine schattige courgettebolletjes vond ik ook wonderschoon. Maar nu ineens ben ik ze zat.....ronde courgettes. Het zijn net pompoenen als je een beetje te laat bent. En nee, dat is niet leuk voor de jaarfeesttafel want binnen de kortste keren is het een kleine onooglijk plat geel rondje.....


Toen de aardbeien verwerkt moesten worden heb ik een keer jam en een keer aardbeiensaus gemaakt en inmiddels al potten weggegeven. Maar goed, daarvan geurde de keuken nog een beetje naar de naderende zomer

Dagelijks haal ik bieten, wortelen, ronde courgettes en peterseliewortel uit mijn tuin.
En ineens heb ik geen zin meer.





Ik wil alleen bloemen plukken, armen vol en niet moeten bedenken hoe ik alles ga invriezen of inmaken.
Ik mail met Hannah om te vertellen waar ik allemaal GEEN zin in heb.
Ik heb al zeker geen zin in het volgende : zoetzuur maken van courgettes.
Maar ja, ik moet er toch wat mee? 
Zij schreef dat ze diksap gebruikt in plaats van suiker. Geen denken aan......het moet ZOETzuur worden. Als ik ergens een hekel aan heb is het aan zuur.....
Het recept van Hannah vond ik ook zo op internet, maar ik veranderde er één ding aan.



                                ********************************
En dus is mijn recept het volgende:
1 kg. courgettes in blokjes van maximaal een cm. gesneden.
2 grote rode uien in dunne ringen gesneden.
3 eetlepels zout.
Dit hussel je door elkaar en laat je een paar uur staan.

Opkoken (jakkie):
1/2 liter azijn 
300 gr. biologische kristalsuiker
3 theelepels mosterdzaad 
2 theelepels geelwortel (kurkuma, koenjit)
1(kleine) theelepel venkelzaad (zelf bedacht, leek me een prettig zoetig smaakje), het oorspronkelijke recept is met dillezaad.
Laurierblad en jeneverbessen.

Je spoelt de groente na een paar uur  met veel water en laat het uitlekken.
Dan voeg je het toe aan het pruttelende azijn-prutje en kookt het een minuut of 5.

In de tussentijd heb je een aantal (ik had er 4) potten goed afgewassen een een minuut of 10 in een hete oven ( net over de 100 graden) gesteriliseerd. Dat leerde ik van een Bosnische vrouw toen ik vroeger een groentetuin had.Geen gedoe met soda en grote pannen. Werkt geweldig.

Onderin de potten leg je een laurierblad en twee jeneverbessen. Je vult de potten met groente en vult het geheel af met het vocht. Potten sluiten en een minuut of 10 ondersteboven zetten.
                                             ************************************


Tja, en als je dan de courgette al uren in het zout hebt staan, omdat je 's morgens nog vol goede moed bent, dan weet je dat je 's avonds moet doorzetten.
Eigenlijk is het een werkje van niks, maar die azijnlucht vind ik vreselijk en het is ook niet echt een klusje voor de zaterdagavond. En wat moet ik eigenlijk met zoveel potten zoetzuur?







Nu het klaar is (en ik geproefd heb) ben ik ineens enthousiaster.Het is echt zoetig-zuur en dat ene theelepeltje venkel geeft een lekker smaakje aan het geheel. Door de rode uien en de geelwortel heeft het ook een mooie kleur gekregen. Ik krijg bijna zin in boerenkool.




9 opmerkingen:

  1. Mooie potjes! en een goede tip, op honderd graden in de oven! Ik vind het ook zo'n 'gedoe', met soda en koken...... Zullen we over drie weken (want ze moeten drie weken staan) allebei eens proeven... die van jou en die van mij? Kijken welke de lekkerste zijn? ze zien er ook weer mooi 'herfstig' uit met die prachtige oranje kleur!
    Hannah

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Laten we dat maar doen. Ik maakte ooit augurken in en die waren zooooooooo zuur. Dat was na weken een bittere (nee zure) teleurstelling. Gelukkig is Majlis van het zuur. Die at die potten gewoon als tussendoortje leeg ;-)
      Madelief.

      Verwijderen
  2. mooie bloemen, en die courgettes, ja ik snap dat je daar geen zin aan hebt ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oei ja, wat een werk. Straks is het winter en vast een stuk rustiger in de moestuin, ook al hoop ik nog op een heel lange nazomer.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Prachtige bloemen! De inmaakpotjes zien er ook geweldig uit. Het is vast erreg lekker. En wat zul je een nijver gevoel hebben ;)
    Fijne zondag - Anja

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het resultaat ziet er lekker en mooi uit. Leuke bloemen heb je.

    groeten Janny

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ben jij nu mijn nieuwste 'volger'? Ik kan jouw blogs niet goed vinden.....
      Dag,
      Madelief

      Verwijderen
  6. Het ziet er in ieder geval prachtig uit, en als je het zelf niet lekker vindt heb je altijd een origineel cadeautje bij de hand.
    Ik vind je bloemenfoto schitterend.

    BeantwoordenVerwijderen