Google+ Followers

zaterdag 10 augustus 2013

't Ailand.
Vandaag gingen we op pad. Naar het Wad.
Een tijdje geleden had iemand mij attent gemaakt op een klein info-café aldaar.
Lauwersoog. Naam? 't Ailand.(klik)
Ik had gegoogeld en het NRC had geschreven dat ze tot één van de 15 beste restaurants van Nederland behoorden. Al mag het niet eens een visrestaurant heten, maar meer een proeflokaal.

Een proeflokaal waar je oesters per stuk kunt eten, een broodje gerookte harder en verder alleen maar zaken die de eigen kotter TS31 vangt. Hoe kort wil je het lijntje hebben. Verantwoord vis eten en ook eigen gemaakte appeltaart of  friet van biologische aardappelen. Dat klinkt goed toch?

Aangekomen in Lauwersoog was het even zoeken. Aan het eind van de pier is de vistent en alles ademde de sfeer uit die ik leuk vindt. Beetje rommelig, potten met messen en vorken op tafel, boekenkast vol visboeken en tijdschriften......

Dreigende wolken en toch een zonnetje, alle visboten in de haven, wat wil een mens nog meer?

De bediening was leuk, een vlotte dame, leuke knul........
En toen kwam het eten. Tja, en dat viel tegen. En o, wat baal ik daarvan. Ik had nu zo graag een glorieus verhaal gehouden. Verteld hoe heerlijk het was. Maar dat was het niet. Het was niet slecht, maar het was ze-ker niet goed.

De friet was volgens mij maar één keer gebakken, de drie soorten vis van Lief (poon, kabeljauw en schol) lagen ietwat troosteloos op zijn bordje met een takje zeekraal en witte kool en mijn vader koos een broodje gerookte harder met friet.....Ik nam een pannetje mosselen. Lekker, maar ik kan het zelf lekkerder klaarmaken als ik eerlijk ben.

En dus hoop ik dat ze in de war waren. Dat het eten er anders beter is. Dat ze morgen orde op zaken stellen omdat ze zelf ook niet tevreden waren, dat er een vakantiehulp dienst had omdat de kok ziek was..........

Het is er zooooooooo leuk, het uitzicht prachtig en het idee (verantwoord eten, slow food......biologisch) mooi. Nee, de kok was ziek. Dat moet gewoon.

Vrijdag ga ik met mijn collega's een dag naar Schiermonnikoog. Op de terugweg wil ik er eigenlijk nog een keer eten. En dan vertellen dat ik me vergiste, dat de kok inderdaad ziek was of dat ze gewoon een slechte dag hadden. Want dat kan en dat mag........heus.

Met zijn drieën op pad was leuk, mijn vader genoot van het weer, de zee en de boten. Het is fijn om dit soort dingen samen te ondernemen dus een verloren dag was het zeker niet. Het was enig, behalve het eten.......
Mooi om erbij te vertellen is misschien dat ze ook een broodje lamsham verkopen. Voor wie niet zo gek op vis is. Waar die ham vandaan kwam? Juist. Waar wij ook vandaan komen: Balloo. Da's goeie ham, geloof me.

8 opmerkingen:

 1. Mooi! Die zeemeermin, de boten en de wolken....!
  Jammer van het eten, ik zou voor vrijdag informeren of de kok al weer 'genezen' is :-)
  Hannah

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Misschien gewoon een eerlijk mailtje sturen, waarin je positieve en negatieve kanten benoemt?
  Hebben jullie je opmaat op Schier? Leuk hoor :)
  De postduif is vandaag vertrokken ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O.....dat vind ik heel erg leuk.
   En dat van dat mailtje heb ik ook bedacht.

   Verwijderen
 3. Wat jammer, wel fijn van de fijne dag, veel plezier op schier! En tot over een dikke week ;-) time flies

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ach wat jammer van het eten, maar fijn dat jullie een heerlijke dag hebben gehad en wat een prachtige foto's.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hé, da's nou jammer van het eten! Ik zou het ze wel laten weten, want hoe kan je anders leren en verbeteren? Fijn dat je zo'n gezellige dag hebt gehad!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb ze een mail gestuurd, jullie hebben gelijk. En ik zal jullie op de hoogte houden.
  Madelief

  BeantwoordenVerwijderen