Vroeger.....ja Vroeger, voor de tijd dat ik fulltime werkte en voor drie kinderen zorgde
Eenmaal aan het werk sloop er gemak in mijn koken.
Geen groente-tas meer, zo nu en dan de hulp van een pakje en snel boodschappen doen
van school, onderweg naar huis.
Nu ik glutenvrij eet merk ik dat ik dit kookboek weer erg vaak gebruik.
In Pakjes en zakjes en kant- en klaarproducten zit erg vaak tarwe.
En weet je.....ik vind het smaakvoller.
Een aanrader dus.
Ik doe er vaak in wat ik in huis heb. Het liefst een grote bak vol groente, een goed gevulde nasi dus.
Stukjes knolselderij, venkel, prei, ui, paprika, champignons en geraspte wortel.
Het oog wil ook wat!
Van oorsprong is nasi een gerecht waarin allerlei restjes van de dag ervoor gebruikt worden. Traditionele nasi goreng is dus niet meer dan gebakken rijst, sojasaus en restjes vlees en groente. Nooit hetzelfde dus.
Van oorsprong is nasi een gerecht waarin allerlei restjes van de dag ervoor gebruikt worden. Traditionele nasi goreng is dus niet meer dan gebakken rijst, sojasaus en restjes vlees en groente. Nooit hetzelfde dus.
De tip om het vlees van te voren te marineren vind ik een goede.
Pindasaus maak ik nu ook zelf.
Ja natuurlijk is dat simpel te doen, maar ik nam jarenlang mijn toevlucht tot een potje.
RECEPT PINDASAUS.
- 1 eetlepel olie
- 1 sjalot gesnipperd
- 1 teen knoflook fijngehakt
- 3 cm verse gemberwortel geschild en fijngehakt
- 4 volle eetlepels pindakaas met stukjes noot
- 200 ml kokosmelk
- 2 eetlepels ketjap manis
- 1 theelepel gemalen komijn (djinten)
- 2 theelepels sambal
- 1 eetlepel verse koriander grof gehakt
Ik voegde ook nog toe:
- theelepel koriander
- klein schepje palmsuiker.
Bak in de olie het sjalotje, de teen knoflook en de gemberwortel, voeg de komijn, koriander en suiker ook toe en bak op een zacht vuurtje. Doe het prutje in een steelpan en voeg ketjap en kokosmelk toe.Doe ook de pindakaas en sambal erbij.Goed roeren. Denk eraan dat de saus dik wordt en houdt water bij de hand om eventueel te verdunnen. In het recept staat dat je er op het laatst verse koriander door kunt doen. Lijkt me lekker maar deed ik niet. Het recept komt van A. llerhande.
EET SMAKELIJK!
Lekker Madelief! Mooi dat het 'oude' boek weer een nieuw leven krijgt ;)
BeantwoordenVerwijderenIk maak altijd zelf pindasaus, maar dan wat makkelijker dan jij (lees: sneller ;): 4 volle eetl Jori pindakaas, 4 eetl ketjab, 150 ml water, 1 teentje knoflook geperst, minischeutje agavesiroop, minischeutje azijn (naar smaak), peper, zout. Evt. mespuntje sambal voor de pit. Alles zachtjes aan de kook brengen, goed roeren en klaar!
Aah, dankjewel, pindasaus maakte ik nog nooit zelf. Ik ga het ook eens doen. Dat boek, ja dat boek is ook mijn kookbijbel! Altijd in de buurt;-))
BeantwoordenVerwijderenHannah
Nomnom....Joh!! Ik heb mijn ontbijt al twee uur achter de kiezen, maar ik krijg spontaan weer trek! :-P
BeantwoordenVerwijderenVolgens mij gaan we vanavond maar nasi eten...met pindasaus! ;-) Dank je, voor het recept!
En dat kookboek...het is ook mijn kookbijbeltje, fijn hoor!
Het sluipt hier er ook wel eens in hoor, makkelijk en snel...herkenbaar dus!
Maar inderdaad; echt koken, met mooie producten (en een fijn kookboek) bevalt uiteindelijk toch altijd beter..
Smulse! ;-)
Wat een super leuk boekje vind dat van de boekweit koekjes ook leuk ,mmmmmmmmmm lijkt al erg veel op mijn nasi en die is ook erg lekker .je pindasaus ga ik zeker overnemen ,hoe puurder hoe lekkerder,bedankt
BeantwoordenVerwijderenGr marloeskreatief
Klinkt erg lekker. Ik probeer graag recepten uit of eigenlijk proef ik graag de nasi die andere mensen maken. Ik maak nasi zoals mijn moeder het me leerde en ook pindasaus, mijn moeder was indisch ik maak m precies t zelfde maar zoals zij m maakte was toch t aller lekkerst!
BeantwoordenVerwijderen