vrijdag 18 oktober 2013

Wie is jouw vader, wie is jouw moeder.

Met die openingszin begint tante Es altijd haar interview met een bekende Nederlander.

Wie is jouw vader en wie is jouw moeder.........
Het is in wezen de vraag naar jouw roots.
Waar kom je vandaan? Waar stond jouw wieg?

Tegenwoordig zijn er totaal andere vragen aan de orde.
Veel kinderen van gescheiden ouders die door de tijd heen moeten wennen aan nieuwe leefsituaties.
'Wij hebben aan tafel afgesproken dat ik Fien en Truus (de kinderen van de vriend van moeder) vanaf nu mijn zusjes noem'.
Of: 'Nee, Koos is niet mijn stiefvader, maar mijn bonusvader'.
Of: 'Ik blijk nog 10 broertjes en zusjes te hebben en nee, ik wil er niet over praten'.
Wat moeten kinderen vandaag de dag veel incasseren, bedenken en 'bedoen'. Hoe anders was dat voorheen.

zomaar een gezin van het www


Kijk, ik ben zelf een gescheiden vrouw en weet alles van nieuwe vriendschappen en relaties. Maar ik heb nooit de behoefte gevoeld om ergens 'stiefkinderen', 'stiefvaders' of wat dan ook aan vast te plakken. Mensen willen graag etiketten en titels vinden voor de rol die zij spelen in hun leven en dat van een ander.En soms zijn die er niet. Een titel zegt niets over de zorg, noch de liefde die jij voelt voor een ander of die een ander jou schenkt.

Waarom vertel ik dit nu?

Het gaat niet alleen over de kinderen waarvoor ik door de jaren heen zorg droeg, het gaat ook over mezelf.
Tegenwoordig kun je op Facebook overal labels op plakken. Jij kunt iemand je zoon of dochter noemen, je vader of moeder.........Ik word er bijna lacherig van. Zal ik de moeder van mijn ex gewoon 'mijn dochter' gaan noemen of de vriendin van mijn zoon  'mijn moeder'? Het kan hoor, echt.

Ik kreeg vandaag via mijn mail een bericht van Facebook over een man die een bericht plaatste bij de foto van mijn kind (wat dan wel echt mijn biologische kind is ;-))
'G ter C (vader van Olle) heeft gereageerd op een foto van Olle' zo vertelt mijn mail....
En dus trek ik mijn wenkbrauwen op......G ter C? Vader van Olle? Hm, pfffffffffff, gossie.......
G ter C is de màn van de vader van Olle......maar zeker niet de vader van mijn kind. Dat zou ik dan toch zeker wel geweten hebben........
Zo kreeg ik ook 12 jaar lang alimentatie van G ter C........omdat zijn naam het eerst op hun en/of rekening stond....en nee dat kon niet anders werd mij verzekerd.
Ach, ik leerde er mee leven. Elke maand opnieuw stond er op mijn giro-afschrift de naam G ter C en het bericht 'alimentatie'.
En nu dus het bericht in mijn mail: 'G ter C, vader van Olle, heeft gereageerd op Olles foto.....'
En vandaag valt het verkeerd.
Je bent vader van een kind dat je verwekt hebt. Of je noemt je vader omdat je plaatsvervanger bent geworden door de jaren heen. Omdat de werkelijke vader overleden is, of omdat de biologische vader op welke manier dan ook 'verdwenen' is. Omdat het zo gegroeid is en niet omdat jij jezelf die 'titel' hebt toegedicht.

Ik ga me maar weer eens terugtrekken op de bank. Haken ofzo........'Trek het je niet aan, zo belangrijk is het niet' tegen mezelf zeggen. Maar ik wil het wel delen. Het zijn de worstelingen van een gescheiden vrouw, al was de scheiding jaren geleden en heeft zij daar volslagen vrede mee. En dan ook nog een vrouw van woorden, die houdt van woorden, die leeft en speelt met woorden.

Woorden, wat zijn ze mooi en wat zijn ze verraderlijk. Woorden kunnen schilderen en woorden kunnen vernietigen. Ik pleit voor  mooie woorden, voor schilderachtige woorden, voor sussende en troostende woorden. Voor liefdevolle en ook  voor scherpe woorden en ik pleit zeker voor ware woorden, waarachtige woorden.Ik wens jullie een oprecht heer-lijk ( oei, vrouw-lijk mag ook ;-)........) weekend.

6 opmerkingen:

 1. Mijn zwager wilde 'vrienden' met mij worden via facebook (in de korte tijd dat ik 'lid' was van dat medium).....Dat was een soort druppel. In het dagelijkse leven vinden wij elkaar niet aardig!! Voor mij de reden om me af te melden van het feestboek! Ik begreep dat zelfs de term 'ontvrienden' nu bestaat.... Idiote mediums, met onwaarachtige waarden en woorden!
  Dus ik begrijp je woede.....
  Volgens mij zit er maar één ding op..... :-)
  Hannah

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Woorden wie je bent, die je bent?! ;-)
  Sommige woorden moet je gewoon niet lezen misschien.
  ach...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is natuurlijk niet iets wat alleen op facebook gaande is. Het gaat veel verder dan dat, op het schoolplein, in de klas, dat is wat ik ook veel tegenkom in mijn werk.
  ik begrijp je frustratie, ookal heb ik zelf niet te maken met gescheiden ouders, of....
  nou ja, kop thee op de bank is altijd een goede oplossing.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kan me je ergenis voorstellen...gewoon maar lekker gaan haken, werkt (bijna) altijd..

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat zijn dingen die je diep kunnen raken, zeker als je het zo zwart op wit in je mailbox krijgt. En het bewijst maar weer hoe zielloos dat facebook is en eigenlijk al dat soort media. Voorgeprogrammeerde prut, en wat Hannah ook zegt: mensen die vrienden met je willen worden op FB terwijl ze je in het dagelijks leven niet bekijken...Nee, daar heb ik ook niks mee.
  Lekker gaan haken lijkt me dan ook het beste!

  BeantwoordenVerwijderen