woensdag 23 oktober 2013

Wist U dat.........?
de Volkskrant van 12 oktober.
In het kader van de maand van de geschiedenis zijn er 6 plekken gekozen die het bezoeken waard zijn.
Mijn vader nam het artikel mee, omdat er iets bijzonders in stond.


De 6 plekken die je zou moeten bezoeken liggen verspreid over Nederland. Van het Paushuis in Utrecht en het oude station van Maarn zou je dan toch echt ook in Rolde de D17 en D18 moeten bezoeken. Jaha, dat zijn de hunebedden die hier een meter of 500 van mijn huis liggen.
Ik vind het altijd bijzonder dat ik op een denkbeeldige lijn woon die van de hunebedden en de kerk tot aan de grafheuvels op Kampsheide loopt.....maar of ik het nu het vernoemen waard vind in de Volkskrant? Als één van de meest bijzondere plekken van Nederland. Mwah.....

En toch ontdekte ik in het stukje over de Balloërkuil (?) iets nieuws. En dat wil niet meer uit mijn systeem. Nou ja, mijn vader ontdekte het en daarom nam hij het stuk ook mee.

Stel je voor, wij doen vanaf vandaag alleen nog maar een ommetje ''s Duvels Kut'.
Dàt staat niet beschreven hoor bij de plaquette die er bij de hunebedden staat. 
Er staat keurig bij de ingang van het veldje een info-bord, maar daarop staat niet welk hunebed nu de D17 en de D18 is......Gelukkig heeft Google Maps wel antwoord.

Dit is de  D18.....


En dit is de D17....ja precies: Duvels Kut.....


Ingestort....


De volgende vraag is dan natuurlijk: 'Waaròm werd deze plek vroeger zo genoemd?' (en hoe vroeger dat dan is staat niet beschreven). 
Is er iemand die dat weet?


Naschrift.....
Wat ik lees op Wikipedia is dat in het boek 'Geheimen van het Vechtdal' staat geschreven dat hunebedden volgens het volksgeloof plekken waren waar kinderen uit tevoorschijn zouden komen. Dat zou een verklaring kùnnen zijn hoewel het 'Duvelse' daarmee nog niet verklaard is.

Aaaaah....en dit vind ik ook:
Geschreven door Antonius Schonhovius, kanunnik te Brugge (1500-1557):

'Ik kan hier zeker niet voorbijgaan aan die Zuilen van Hercules waarvan Tacitus vermeldt dat zij bij de Friezen zeer bekend waren en waarvan de resten [...] in het dorp Roelden niet ver van Coevorden nog steeds te zien zijn, tot verbazing der toeschouwers. De afzonderlijke stenen, die een grote stapel vormen, zijn namelijk zo groot dat geen wagen of schip ze aangevoerd zou kunnen hebben. Ook zijn daar geen steengroeven omdat het land moerassig is, zodat het vermoeden bestaat dat zij aangevoerd zijn door demonen, die daar onder de naam Hercules vereerd werden. Want op de zuilen lagen altaarstenen, bij welke altaren de bewoners levende mensen offerden, vooral vreemdelingen, die zij voordat zij hen slachtten dwongen door de nauwe gang onder de altaarstenen te gaan. En als die er door kropen werden ze met drollen besmeurd en gegrepen. Dat doet men daar nog steeds, vooral als ze geboren Brabanders zijn, waarbij het dikwijls tot moorden komt. De gang zelf heet wegens haar smadelijkheid 's Duvels Kut, dat wil zeggen Daemonis Cunnus. Maar aan het offeren heeft Sint Bonifacius een einde gemaakt'.


5 opmerkingen:

 1. Geen idee, als ik heel eerlijk ben.. Wel heel erg bijzonder, zeker dat tweede artikeltje. Hunebedden vind ik zowiezo heel opmerkelijk en interessant. Wat voor mij extra leuk is, is dat op de foto met de 6 bijzonderste plekken als eerste villa Carmen Sylva genoemd wordt! Die staat nl in de plaats waar ik vandaan kom..!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn jongste zoon is van D18 afgegleden, gat achter in het hoofd en een vreselijke schaafplek op zijn voorhoofd. Dus niet zulke goede herinneringen aan ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tja, ik moet alleen maar heel hard lachen! Weet ik eindelijk hoe de kut van de Duvel er uitziet! En geen wonder, dat als je daar van afvalt, je wonden oploopt :-)
  Hannah

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik word nu ook wel nieuwsgierig naar het waarom van deze...ehm..bijzondere naam voor D17 :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een rare naam, wel leuk toch? Beetje mysterie rond 'ons' hunebed! Wij gingen dus langs bij de D15, daar kwam ik als kind heel vaak toen ik nog in Taarlo woonde. Is toch ook een hele bijzondere, omdat hij zo compleet is!

  BeantwoordenVerwijderen