zaterdag 22 maart 2014

Bon-dadel-bons, glutenvrij!


(Paleo-gluten-suiker-lactose-vrij, raw-food en vol van smaak!)





Afgelopen week was het broertje van een kind uit mijn klas jarig.
Alle kinderen die jarig zijn mogen de klassen rond.
Met traktatie (en soms ook zonder hoor, wij zijn niet zo precies).
Bedenk maar eens wat er allemaal in onze mond verdwijnt zo door het jaar heen.
Sinds kort hangt er een rooster in de klas.
De traktaties gaan nu naar de kinderen.
Meestal.
'Juf, mijn broertje heeft een glutenvrije traktatie voor jou!'
Pas na schooltijd kwam het er van.
Een heerlijke traktatie was het.
Zijn moeder vertelde dat ze hem in bed had horen oefenen de avond ervoor.
'Juf Carin, voor jou. Zonder gwuten'. (nou ja, zo stel ik het me voor ;-))
Hij zei niets hoor toen hij me de traktatie gaf, maar oooooo, ik vond het heerlijk.

Twee dagen later kreeg ik het recept. Het hangt in de keuken en is precies geschreven zoals de familie is.

Vandaag gemaakt, het is een eenvoudig en smakelijk receptje.


Dadels, cacao en rozijnen in de keukenmachine. Binnen een minuut is het een stevige brei.
Ik voegde gehakte pecannoten toe aan de massa. Gemengde noten lijken me ook heerlijk.
Het ziet er uit als een niet te bewerken smurrie, maar balletjes rollen gaat eenvoudig.



Tot slot door de kokos en klaar.........


Hierboven het recept. En stel nu dat heel Nederland aan de bon-dadel-bons gaat....
en zich dan ook aan het laatste punt houdt, dan boft hij toch maar mooi.

Je begrijpt dat ik één bolletje terzijde heb gelegd. Ik moet wel ;-).


8 opmerkingen:

  1. Oh lekker komt in mijn schriftjes,volgende week een keer maken likt me heerlijk

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klinkt heerlijk!Ik maakte laatst zelf bounty's (nu weet ik even niet of er gluten in chocola zitten, maar dat weet je zelf ws wel) Ik gebruikte dit recept en iedereen was er weg van ( overigens is het wel verstandig om de ingredienten te verdubbelen ander is het wel erg weinig)
    60 gram kokosrasp
    1 flinke el kokosolie
    2 el agave siroop of ahornsiroop
    6 dadels (kleine), in stukjes
    40 gram pure chocola

    1. Doe de kokosrasp, kokosolie, agave siroop en dadels in de keukenmachine en zet aan voor een aantal minuten totdat er een plakkerige massa ontstaat.

    2. Vorm de bounty’s en duw ze flink aan zodat ze goed blijven plakken. Leg ze op een bordje met aluminiumfolie en zet voor circa 15 minuten in de vriezer.

    3. Smelt de chocola. Rol de bounty’s door de chocola tot ze helemaal bedekt zijn. Leg ze weer op een bord met aluminiumfolie en zet voor 10 minuten in de vriezer. Zet ze daarna in de koelkast totdat de chocola helemaal is hard geworden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Haha, dat recept is echt te leuk geschreven!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hmmm dit lijkt me erg lekker! Bedankt voor het delen!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ohhh.. ook zonder suiker! Deze ga ik meteen (nou ja meteen, morgen dan ;)) uitproberen!
    Wat ongelofelijk lief dat ze dit voor je gemaakt hebben!
    Een mooier cadeautje kun je niet wensen!
    P.S. De bounty's van Karin sla ik ook meteen op, heerlijk deze snoeperijen!

    BeantwoordenVerwijderen