zaterdag 28 december 2013

Sauna.

Voor mij betekent de sauna een heerlijke plek om in je eentje naar toe te gaan.
Daar waar ik uit eten gaan in je eentje een sneue bedoening vind, naar de bios eigenlijk ook, vind ik wandelen en naar de sauna gaan heerlijk alleen. Al die dingen oefende ik ook best lang ;-)

In de sauna hoef je niets met een ander. Er is wel een praatje te maken, maar als je dat niet wilt valt dat niet op. Ik neem mijn boek mee, heb mijn sauna-tas altijd achter in mijn auto staan en kom er doorgaans opgewekt en ontspannen vandaan.Bloot in de sauna is van een totaal andere orde dan waar ook. Natuurlijk kijk je naar andere mensen, maar het is zonder oordeel. Geen lijf is perfect als je het bloot ziet rondlopen. Als het perfectie benadert concludeer je hooguit dat het lijf nog niet geleden heeft, nog aan het begin staat en geen kilometers heeft gemaakt.
Gisteren was ik in de sauna. En we waren met zijn tweeën. En het was vakantie. In vakanties komen er vaak hele gezinnen. Met kinderen. Hm....... al heb ik geen grote letters op mijn voorhoofd met 'JUF' .......toch gebeurt er dan wat in het zwembad. Moet er een praatje gemaakt......
In vakanties hebben mensen het zelfs nodig om in een stilte-sauna gesprekken te voeren...... Ik word meegenomen in een ziekenhuisverhaal, familievete en vakantie-herinneringen. Hm............zeg ik er iets van? Ik wil het niet horen, maar hoor het toch. En ik zeg er ook iets van. Er is een 'babbelsauna'.
Ooit zat ik in een sauna met twee Friese dames. Zij hadden elkaar een groot verhaal te vertellen in het Fries. De hoofdpersoon had dezelfde naam als ik. 'Sinneblom, njoggen-en-njoggetig, wie dat nit sissen kan.....Carin........nije dij.........' Sluit je dan maar eens af.
Lief laat zich daar uitgebreid verwennen. Massage hier, olietje daar. Hij houdt niet zo van de sauna. Maar hij wil dan wel een rondje meedoen.
We zitten net. Tegenover mij ligt een oude man. Ik schat hem minstens 80. Ik draai de zandloper om en hij vraagt me of ik de temperatuur wat lager zet. Ik vertel hem dat ik het een zandloper is, om de tijd in de gaten te houden. Hij vraagt me hoe laat het dan is, want om kwart voor 2 heeft hij een afspraak is en ik word alert..........
Daar zit ik dan. Op een ander te letten in plaats van op mezelf.
De man gaat rechtop zitten, zakt een verdieping en probeert zijn sloffen aan te doen. En ik zie het gebeuren.
Gaat het wel goed met de man? Zal ik het hem vragen? Is dat bemoeizucht? Ik vraag  het hem toch en ik krijg een brabbelend antwoord. Ik spring op, ga naast hem staan en grijp hem als hij zegt dat hij duizelig is. Lief springt ook op en in onze armen zakt hij zo weg.
Het enige dat je denkt is dan 'Naar Buiten'. Maar ja......dat is niet zo eenvoudig met een lijf dat niet meewerkt.......We doen het wel en krijgen hem buiten de deur en leggen hem op de grond. Van alles schiet er door mijn hoofd. Of doodgaan in de sauna erg is als je 80 bent. Dat ik ooit iets van een stabiele zijligging leerde. Dat ik een gebit zie dat er misschien uit moet? Dat er hulp moet komen.
Een andere man schiet te hulp, een vrouw rent naar een koude kraan en sopt haar badjas eronder.........
De man komt bij, blijft verward en is misselijk.........een emmer.....waar is een emmer...........
In al die hectiek staan we daar, zitten we daar, praten we wat.......en zijn mensen die er bij waren ineens heel dichtbij.We wisselen blikken, ik kijk recht in onbekende ogen.

Als er iemand van de sauna bij is en zijn vrouw ook laten we het los. Pfff..............we gaan eerst maar even zitten zeg. Later loop ik terug. De man zit op een stoel. Hij kijkt me aan en mompelt iets. Ik zeg dat ik blij ben dat ik weer in zijn ogen kan kijken. Wat is een lijf ontzield als de geest vertrokken is.......tjonge. Ik geloof dat ik toch een ambulance had laten komen, maar dat gebeurt niet. Een half uur later zit hij er nog. Met zijn vrouw.

Al is het een goede dag, hebben we ook genoten, dit blijft wel even hangen........
Later die dag speur ik naar de mensen die samen met ons in die sauna waren. Die ogen herinner ik me. Die bezorgde ogen, de blikken die we wisselden........maar ik zie ze niet meer. Ik zou niet weten hoe de mensen er verder uitzagen. Ik heb geen aanknopingspunten van een rode sjaal, een bril of gestreepte broek immers.

Het blijft rondzingen in mijn hoofd........zomaar een dagje sauna. 't Was me wat.3 opmerkingen:

 1. Heerlijk, de sauna en dan vooral de stilte kan er ook erg van genieten! Maar dit was me wel een heftig dagje zeg! Dat is dan weer even bijkomen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jee, wat heftig. Hopelijk gaat het goed met de man.
  Ik kom er ook graag. Ben al lang niet meer geweest, maar een dagje sauna zit toch wel weer in de planning. Niets is zo ontspannend dan dat.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heftig, en ja de onderdompeling in het onbekende en rust kan mij bekoren

  BeantwoordenVerwijderen