donderdag 7 november 2013

Sint Maarten.

Volgende week maandag is het Sint Maarten.
Omdat hier in Drenthe overal Sint Maarten wordt gevierd, vieren wij het alleen overdag op school.
Jarenlang verplaatsten wij ons feest naar de dag ervoor of erna, omdat kinderen op de 11e immers in hun eigen woonwijk willen lopen.
Sinds vorig jaar dus een feestelijke dag op school.


Nu zijn er stemmen die vinden dat je suikerbieten moet uithollen en zeker geen pompoenen. Een biet komt uit de grond, een pompoen niet. En het is juist dat geschenk uit die allerdonkerste grond dat zo symbolisch is. Uit de donkerte, voorzien van het eerste lichtje. Het eerste lichtje richting Advent is het eigenlijk. Het feest waarin belangeloos schenken voorop staat.
Sint Maarten die de arme bedelaar de helft van zijn prachtige mantel gaf en 's nachts een schoon lichtend droomgezicht kreeg. Hij werd beloond voor zijn belangeloos schenken.

Goed, die biet.........tja.......hoe snel kan iets tot dogma verworden. Mijn stagiaire, wiens kinderen op een andere Vrijeschool zitten vroeg het al met ernstig gezicht: 'O, moeten er bij jullie geen bieten uitgehold worden?' Dat Moeten en de Vrijeschool, ik houd er niet van en ik kan er niks mee.
Natuurlijk is het beeld mooi, maar heb jij wel eens 21 kinderen met plezier een biet zien uithollen? En dat het dan ook echt mooi werd? Nou, ik niet.
En dus hollen wij pompoenen uit. Kunnen we er meteen soep van maken en geurt de hele school die ochtend naar pompoensoep. En stel dat er dan één ouder is die het leuk vindt om in de klas een suikerbiet uit te hollen, dan is dat natuurlijk helemaal leuk.
En trouwens.....dankzij al die Vrijeschoolpompoenen is nu heel Nederland aan de pompoen. Ik bedoel, 15 jaar geleden kon je nergens pompoen kopen, nu koken zelfs sterrenkoks ermee en liggen ze gewoon bij de Appie. Allemaal dankzij de Vrijeschool ;-).Maandag worden de pompoenlantaarns gemaakt, maar in aanloop naar het feest maakten alle klassen ook andere lampionnen.
En ik? En klas 4? Wij hebben ons gisteren gebogen over een prachtige lantaren. Hoog-gegrepen....jaha....juf had het zweet op de rug staan en de wangen rood, net als de kinderen......maar zie dan. Hoe mooi!Wij hebben eerst 'nat in nat' geschilderd en het papier NIET met olie behandeld. dan zou je ze lampions niet meer kunnen lijmen. Moet je ze nieten......

Het lijkt ingewikkeld, maar het is te doen voor kinderen van 10.....
HIER is het linkje. Een hele goede werkbeschrijving!


De kinderen zijn trots en verheugen zich zo op het feest.
De dag erna mogen ze.....bij wijze van uitzondering één geschenk mee naar school nemen in hun broodtrommel.
'Ah juf....mogen het er ook twee zijn?' Nee dus.........
Een slimmerik meldde dat hij hoopte dat er dan tenminste een Kidkat gescoord zou worden, want daarvan zitten er twee in de verpakking. Ik hoop het ook, want ik weet al wie die tweede KitKat dan op gaat eten en ik wil er nog wel een liedje voor zingen ook ;-).

8 opmerkingen:

 1. Heel mooi Madelief! Veel plezier de 11e. Je kunt de lantaarns eventueel achteraf wel met olie bewerken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hi hi, wat een heerlijk verhaal weer Madelief! Hier ook Sint Maarten maandag, dan gaan we met heel de school de donkere stad in.. super :)!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie lantaarns, knap gemaakt door jou en je kinderen!
  En natuurlijk ben ik de vrije school dankbaar voor die overvloed aan pompoenen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een prachtige lantaarns! Heel erg mooi!
  Maak er een mooie dag van maandag!
  Liefs, Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. WOW! Die lantaarns wil ik ook voor in de zomer in de tuin.
  Dikke proficiat aan al de kinderen!

  Ik sla je link op in mijn to-do-map!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oeps! Nu heb ik mijn commentaar al verzonden zonder te doen waarvoor ik bij jou even kwam kijken:
  bedankt om mijn volger te worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. dank voor de link! ik maakte ze vandaag met mijn kinderen. sint maarten wordt in onze regio niet gevierd, maar wij houden ons eigen feestje.

  BeantwoordenVerwijderen