Google+ Followers

donderdag 14 maart 2013

De dag is rond.

Vanmorgen stond ik op en bedacht me dat ik alles vandaag met aandacht wilde doen.
Mijn koffie drinken, de weg naar school, de kinderen in de klas...... Aandacht voor alles.
Dat betekent ook dat je vertraagt. In het normale daagse tempo heb ik moeite om alle dingen de aandacht te geven die ik ze zou willen geven en vaak bedenk ik dat pas aan het einde van de dag.
Wanneer je aandachtig bent, ben je ook in het NU. En in het NU zijn maakt dat er rust is....
Het voelt altijd als een 'heilige opdracht' te trachten in rust een harmonie te zijn en als het lukt....als je zo even het gevoel hebt dat je de stilte bijna kunt aanraken, dan voelt dat uitermate prettig en dat is helemaal geen goed woord.....nou ja, wellicht een ronde prettigheid.
Van nature heb ik die vertragende rust niet zo, ik ben altijd op weg en altijd druk.....maar het is donderdag, ik ben vroeg vrij, mijn heilige dag......

Is het me gelukt tot nu toe?
Hm......het kan altijd beter, maar de momenten zijn er geweest.
De weg naar school was prachtig. De weg naar huis ook. Ik heb een hekel aan autorijden, maar sinds ik het als één grote meditatie tracht te zien, gaat het me redelijk af. De zon scheen op de besneeuwde velden vanmorgen.......de kinderen waren prachtig aan het handwerken  en ze kwamen tot de conclusie dat het logischer is om rond te bouwen dan recht. Dat veel volkeren op aarde ronde huizen bouwden. Dat rond veel stevigheid kan bieden. En dat allemaal tijdens het haken en breien van hun muts......rond....Rond is duidelijk, rond is rust.......Eenmaal thuis heb ik rond het huis gelopen. Zijn de uilen er? Bloeien de eerste narcissen al?
Ik heb handwerkjes afgemaakt en mooi opgevouwen.....de wol gesorteerd.......en toen ik languit op de grond in de kamer lag vanmiddag zag ik ineens hoe mooi de kroonluchter er van onderen uitziet..... 

Waarom ik daar lag? Heerlijk voor de kachel? Ik dacht na over alles wat rond is in de wereld. Hoe rond altijd zonder einde en begin is, over mijn voorliefde voor ronde dingen........en langzaam borrelde er een blog over 'vormtekenen' omhoog en veranderde ik mijn groentetuin in mijn hoofd van recht naar rond.
Ik weeg de woorden in een gouden schaaltje........rond......

     De dag is op, de duisternis valt. Koken? Met aandacht? Neu....we doen pizza. Een ronde pizza ;-) En die ga ik zeker met aandacht opeten.

Hoe 'rond' was jullie dag?2 opmerkingen:

  1. als je het maar veel oefent..dan kun je steeds meer dat vertragende ervaren is mijn ervaring. Nu word ik ook stiekum wel een beetje veel geholpen door mijn zoon hoor ;)ik ga met zijn tempo van leven mee en dat is héél rustig. Het doet mij goed, dat merk ik wel. Haasten heeft geen enkele zin bij hem want hij doet de dingen 1 voor 1..met volle aandacht! Doordat hij downsyndroom heeft zijn zijn mogelijkheden anders dan die van een andere jongen van 12 jaar..hij laat zich niet zo snel afleiden en heeft de kunst van genieten echt goed onder de knie. En zo leer ik dat weer van hem ;) Mooi logje en leuk om je kroonluchter eens zo te bekijken. Groet, Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een mooie blog... Het voornemen om met aandacht bij alles aanwezig te zijn! Soms gaat dat vanzelf, als het hoofd leeg is en ik de dag instap, soms kost dat moeite..!
    Vandaag was voor mij vooral de ZON aanwezig, met zijn alles doorstralende licht! Languit in de zon, op de koude aarde, tegen een boom... bijna een uur! Alsof ik aan een enorme batterijoplader lag! En dan komt de stilte vanzelf....en de aandacht en het geluid van de vogels en word ik langzaam weer blij....en stromend...
    Dag

    BeantwoordenVerwijderen