zondag 22 februari 2015

Met een andere bril.


Misschien is het jullie opgevallen dat ik een ietwat andere titeluitleg boven mijn blog heb.
Waarom?
Noem het ten onder gaan aan je eigen succes.
Noem het naïef,omdat ik sommige dingen niet voorzien had,maar na rijp beraad heb ik
de verwijzing naar mijn werken op de Vrijeschool  eruit gehaald.
Dat komt zo:
De kinderen in mijn klas worden groot.
Zij naderen de puberteit.
Dat is prachtig en spannend en ook het moment dat ik de bewuste keuze heb gemaakt niet meer over hen te schrijven. Ik ken ze en ik denk na bijna 5 jaar best goed, maar ze hoeven niet her-kend te worden. Wat moet een kind daarmee? 
Steeds vaker merk ik dat  sommige ouders mijn schrijfsels bespreken met hun kinderen, en was een naamsverandering in het begin nog heel voldoende, dat is al lang niet meer zo. Dat had ik niet bedacht maar het gebeurt.
Ik realiseer me heel goed dat een aantal van mijn verhalen grappig waren, hilarisch soms. Voor een deel kwam dat door het materiaal (de kinderen), voor een deel gewoon doordat ik het leuk kan opschrijven.
Maar als de dag is aangebroken dat kinderen weten over wie er geschreven wordt en  ook wat.....dan is dat niet oké. Want op het moment dat dàt zo is, is ook duidelijk over wie er niet geschreven is. 
Ik hou ervan over mooie voorvallen te schrijven, nergens bedacht ik  een aantal kinderen boven andere kinderen uit te tillen. Maar dat lijkt wel zo als er zo algemeen duidelijk wordt herkend over wie een blog gaat.( Ik ben zelfs door een kind op school gefeliciteerd met het feit dat ik oma werd, omdat ze dat op mijn blog had gelezen.........)
Als schrijver denk je dat de lezer iets leest zoals jij dat bedoelt, maar dat is lang niet altijd zo.
En dus stop ik met het beschrijven van de schoolse perikelen waar het de kinderen aangaat.
En dus heb ik de verwijzing over de Vrijeschool uit mijn banner geschrapt.
Vind ik dat jammer?
Nou ja..........een beetje wel. Als ik uit mijn hart schrijf vind ik mezelf eigenlijk het best tot mijn recht komen. Maar nieuwe wegen bewandelen is nooit verkeerd. Ik kan ook met hart en ziel over worteltjes schrijven, of over vergezichten. Over een koolmees die uitvliegt of over helemaal niks.

Mijn andere blog wil ik gaan gebruiken voor steeds meer les-ideeën en voorbeelden. Het was van oorsprong een vormtekenblog, maar misschien komen er wel steeds meer andere zaken aan de orde. Het is bedoeld als inspiratie, als ideeën-blog. Voor volwassenen die met kinderen werken. 


Klinkt dit als een blog waarin ik mijn grenzen aangeef? 
Ik geloof dat dat zo is en ik hoop dat ik het op een goede manier doe.
Goed is dan, dat een ander mijn beweegreden snapt, niet dat we het erover gaan hebben.


Enne....wat ik vandaag deed?
Heel veel wol verven en spitten in mijn tuin.
We togen er naar toe vandaag met een nieuwe spa van Sneeboer en met mijn nieuwe koperen harkje ;-). Met de gerepareerde kruiwagen  en een pot koffie.

De wol hangt voor het venster te drogen. Eigenlijk is het de bedoeling om een dezer dagen een indigo-bad te maken, want ik verlang naar groene, blauwe en paarse wol......
Het is vakantie en ik geniet ervan.
Wat was het een prachtige dag.
7 opmerkingen:

 1. Zodra dingen door elkaar gaan lopen kan er je inderdaad maar beter even een andere wending aan geven. Maar je schrijft nou eenmaal graag over dat wat je het liefste doet dus dan is het ook wel weer lastig. Lukt je vast goed om die nieuwe wegen te bewandelen. Mooie geverfde wol hoor! Fijne vakantie...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ooh ik begrijp het helemaal en zelf niet bij stil gestaan hoe kinderen/ouders het zouden zien. Ik zie het zelf als #klassepret.
  Heerlijke zonnige dag weer. Net als afgelopen woensdag. Toen naar Balloo gegaan. Genieten van zon en lammetjes.
  Ik vind het wel leuk dat je je andere blog weer gaat gebruiken :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik lees graag je blog ,snap je beweegreden ,maar blijf even goed graag lezen denk ik ,mooooooie kleurtjes ,oh krijg subiet zin te gaan verven .ben benieuwd na de indigo ......nog mooier

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik snap heel goed wat je beweegredenen zijn. En je bent een veelzijdig en geïnspireerd mens, hebben we kunnen lezen, dus genoeg onderwerpen die je met je levendige schrijfstijl "te lijf" kunt gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het blijft altijd moeilijk wat je wel en niet op je blog kunt zetten. Over politiek en geloof probeer ik geen uitspraken te doen en verder durf ik ook geen foto op mijn blog te zetten van mijn schattige kleindochter in der blootje in een badje;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi dat dit moment zich vanzelf aandient, zo is het zoals het hoort: een organisch gegroeid besluit ;)
  Fijn dat je blijft schrijven Madelief, ik geniet er altijd van :))
  En een koperen harkje.. ohhhh wat gaaf!! Die staat hier op mijn verlanglijstje, super!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Kom per toeval op je blog, heel herkenbaar blogje, ook wat je allemaal doet en maakt, leuk!

  BeantwoordenVerwijderen