Google+ Followers

zaterdag 18 mei 2013

Pure photo-workshop, de tweede opdracht.


Deze tweede opdracht ging over technische zaken als hoeken, licht en afstand.
Ik was erg enthousiast toen ik de opdracht las, maar het ontbrak me aan de tijd die ik er aan had willen besteden. Dit is zo'n opdracht waar je je helemaal in zou willen gooien.
Op de twee momenten waarop ik er mee bezig was, was het bewolkt en ik ben nog niet vertrouwd genoeg met mijn toestel om allerlei waardes te veranderen. Ik zie allerlei getallen in beeld en het frustreert me dat ik daar dan niets mee kan (wat dus weer een goede les is en daarom doe ik deze workshop toch?).
Dus ik weet dat ik iets van technische 'les' moet nemen.

Goed, als uitgangspunt nam ik een glas met steentjes. Steentjes verzameld (op kleur en vorm) in Frankrijk.

Ik kwam er achter dat ik het niet zo spannend vind om met een 'gewone' belichting recht van voren foto's te maken waarbij er ook van alles in de omgeving te zien is. Gewone belichting betekent voor mij: met buitenlicht of met daglicht binnen.....
Deze foto's vind ik dus buitengewoon on-interessant.
De ene valt weg in het hele plaatje, de ander is gewoon stom scheef. Scheef kan hip zijn, maar dit is stom.......Veel leuker wordt het wanneer de belichting raar is.......of de hoek vreemd.....of wanneer het object er niet helemaal op staat......of wanneer    er zowel vaag als scherp gefotografeerd kan worden zodat details van het object eruit springen......

De volgende foto is nog steeds niet helemaal scherp, maar laat wel zien wat ik mooier vind. Achtergrond, voorgrond........object krijgt meer 'lagen'.(licht van de zijkant)


Eigenlijk had ik dus, met dit gegeven opnieuw foto's willen maken.......maar daar ontbrak nu die tijd).


Spelen met het licht spreekt me ook aan. Je ziet de gravure in het glas, het lijkt wel alsof het licht daar extra aanwezig is....... de vage kleuren op de achtergrond versterken de glaskleur (maar ja, deze is weer niet helemaal recht...pfffff).
Wanneer het licht van achteren komt (daglicht) krijg je een soort sprookjesachtig effect. In tegenstelling tot mijn foto's in het begin, til je ze als het ware uit de werkelijkheid. Teveel licht vind ik moeilijk te hanteren. Daarvoor mis ik techniek. Nu denk ik, dat ik van alle foto's deze het mooist vind. Rond, maar net niet symmetrisch, de sterretjes in het glas zijn goed zichtbaar en een aantal steentjes vaag op de achtergrond. Het raam (dus het licht) is op de bovenzijde van de foto.

Met al deze oefeningen in gedachten heb ik gisteren foto's gemaakt in de klas. De kinderen hadden hun pinksterkransen op. Ik vind het leuk om portretfoto's te maken waar de kinderen niet helemaal opstaan en hun stemming toch duidelijk te zien is......licht van achter (bewolkte dag) Ik stond hoger zodat ze een beetje naar boven moesten kijken en de kransen in hun haar goed zichtbaar waren. Maar ja, deze foto's kan ik natuurlijk niet laten zien.

Dank je wel Mariska voor deze leerzame en leuke opdracht!
Klik hier voor de opdracht van vorige week.

9 opmerkingen:

 1. Wat heb je er, ondanks dat je aangeeft meer van techniek te willen weten, enorm veel uit deze opdracht gehaald zoals ik lees. Ik vind je laatste twee foto's de mooiste 2. Die met het licht voor je straalt en sprankelt ook door het glas, heel goed gevangen. En de van boven foto geeft een mooi maar niet allerdaags overzicht van de steentjes. Ik had zelf ook graag meer tijd gehad voor deze opdracht maar gelukkig kun je het blijven toepassen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie foto's! Misschien word je door zo'n opdracht als deze wel extra gefocust op kleine details, waardoor perfectionisme om de hoek komt kijken. Want mij vielen die kleine dingetjes die je noemt helemaal niet op.. Ik vind je onderste foto het mooiste, en de twee na laatste is ook heel mooi. De steentjes zijn zo echt, alsof ik ze zo vast kan pakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind de één na laatste foto het mooist.
  Dit vanwege het licht, positie en....
  omdat die niet helemaal recht staat!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik herken een heleboel in wat je zegt. Ik vind dingen fotograferen met normaal-of-stom-flits-licht of gewoon van voren ook helemaal niet interessant. Een foto gaat pas leven als je er mee speelt. Daarom is deze opdracht ook zo leerzaam. En dat was jouw bijdrage, ondanks dat je zei er weinig tijd voor gehad te hebben, óók! Bedankt daarvoor!

  Ik ben erg onder de indruk van de sprookjesachtige achtergrondkleur van de één na laatste foto!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi gedaan hoor! Fijn dat je er lekker mee bezig bent geweest, ondanks het gebrek aan tijd. En die getallen: lekker blijven oefenen :-) Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jade zegt: Wat een mooie steentjes in een mooi glas. De een na laatste vind ik het mooist omdat het sterretje zo mooi licht geeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De twee 'schuine foto's' zijn spannend geworden. Mooi hoe je het licht hebt gevangen, het sterretje lijkt licht te geven.
  Wat een mooi contrast tussen wel/ niet scherp op de onderste foto!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat zijn ze mooi geworden.
  Ik vind die ene met het licht in het sterretje heel mooi.
  Maar ook de laaste foto vind ik mooi. De technische kant komt vanzelf, door veel te oefenen en te ervaren leer je heel veel.
  En volgens mij ben je ook al een goed eind op weg!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ditto...Not enough time this week for this assignment, and when there was time there was no light :) I think you did a great job! I love that the stones were special to you. I like all your images...they each capture a different view and tell a different story about the stones. I like the second from the bottom best...I think all that beautiful light balances the stones. Good job all around!

  BeantwoordenVerwijderen