Google+ Followers

maandag 27 mei 2013

Over vogelnestjes en bokspringen....
Gisteren en vandaag was er veel nieuws rondom het bewegen van kinderen.
Het aantal blessures van kinderen is toegenomen en dat komt enerzijds doordat kinderen tegenwoordig te weinig bewegen en anderzijds omdat er een groep is die juist veel (top)sport.

Johan Cruijff luidde de noodklok. Als er niets verandert, zal de zorg straks niet meer te betalen zijn.

Vroeger.....zo luidde het, vroeger bewogen kinderen meer. Ze speelden altijd buiten en oude spelletjes als kaatsenballen, touwtjespringen, eindeloos op straat voetballen en bokspringen zie je maar weinig meer.
Op scholen werd vroeger nog gym gegeven door gekwalificeerde gym-leerkrachten, maar die zijn allemaal weg bezuinigd.Daar dacht ik over na toen ik met mijn klas naar de wekelijkse gymles ging.
En ik voelde me natuurlijk aangesproken.
Want in 1983 behaalde ik mijn diploma aan de Rijks Pedagogische Academie te Hengelo (O), inclusief mijn gym-aantekening. Dat was dus echt in de vorige eeuw ;-)


Nu kan ik nog altijd wel op een mini-tramp springen, ringzwaaien en een voorzichtig handstandje........maar ik voetbal niet eindeloos met de kinderen, dat vogel-nestje kan ik ook wel vergeten en ook valbreken doe ik niet voor.
Ik ben geen 20 meer.We hebben altijd veel plezier tijdens de gymles. We hebben een heel puntensysteem ontwikkeld waarbij het doel is vanaf de ene kant van het lokaal de bal aan de overkant tegen de muur te gooien........
Ik verzin estafettes waarbij de kinderen een bal moeten vervoeren, maar niet in hun hand en onder een luid 'joepiedepoepie' in een mand moeten gooien (en terug moeten om het alsnog te roepen als ze dat vergeten) en waarin iedereen met ballen gooit omdat je als klas vooruit moet zien te komen. Niks afspelen tijdens trefbal, iedereen gooit en prijst elkaar.

Maar of het genoeg is? Ik betwijfel het ten zeerste.......


En dus gingen wij vandaag bokspringen. Ik deed het voor over de rug van het sterkste kind (welnu, het is gelukt, wij bleven beiden staan) en daarna zijn wij in een lange slinger door het lokaal getrokken. Het was feest. Natuurlijk vertelde ik daarbij dat wij dat vroeger heel vaak deden en dan op het plein met de hele school. Dat zesdeklassers al bijna rechtop konden blijven staan en je jezelf voor de kleintjes extra klein maakte.

Het wierp vruchten af. Op het plein gingen de kinderen bokspringen en toen ze het laatste half-uurtje iets voor zichzelf mochten doen wilden twee jongens oefenen op de gang. JA,natuurlijk mocht dat......en ze konden al bijna rechtop blijven staan. Met een hardstenen vloer had ik natuurlijk de neiging om 'kijk uit' en 'oei' en 'voorzichtig' te roepen, maar ik heb het niet gedaan. Als juf van een jongensklas moet je kijken en het laten gebeuren, mits binnen de grenzen.

 Terug naar het nieuws......Hoezo niet kunnen bokje springen? Hier en daar moet er nog flink geoefend worden, maar een groot deel kan het gewoon.

En juf? Hm, die moet ook meer in beweging komen......Ik denk dat we voorafgaand aan de vergadering maar eens even  moeten oefenen met elkaar. En nee......wij zijn geen van allen 20 meer. Verre van dat.Laten we er maar meteen een studiedag 'vrij bewegen' aan het strand van maken. Mwah, dat lijkt me wel wat.
 (De foto's komen van het WWW ;-))

6 opmerkingen:

 1. mag ik dan mee? Als jullie gaan vrij bewegen op het strand, dan maak ik daar weer wat mooie foto's van ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lijkt me helemaal gezellig. Maar je snapt dan natuurlijk wel, dat je ook even een zweefsprongetje moet doen, of zoiets als die middelste dame!
  Madelief.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een superleuke foto's. Ik heb ook altijd gym gegeven, maar ik ben zelf een stijve hark en ik was blij toen er een vakleerkracht kwam. Hoefde ik nog maar één keer per week. Bokspringen heb ik ook geprobeerd er in te brengen, en dat lukte soms voor even. En kaatseballen tegen de muur deed ik ook altijd met de kinderen. Dat vonden ze altijd wel leuk, maar ook erg moeilijk. En ik zag het soms heel kort terug op het schoolplein.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat leuk dat de kinderen lekker enthousiast werden van het bokje springen..

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Pffffffff, Mam, ga eens krom staan..... dan spring ik over je heen...... Niet dus, we liggen samen languit :-(
  Hannah

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh ja, bokspringen touwtje springen en kaatseballen wel heel veel gedaan, maar nu niet meer !
  Groet Thea

  BeantwoordenVerwijderen