zaterdag 9 mei 2015

Het is fijn in mijn tuin.


Mijn tuin is een blije plek om te zijn.
Vorig jaar vond ik het begin van het seizoen een moeilijk gebeuren, maar dit jaar gaat het bijna vanzelf.
Nou ja, mijn Lief houdt niet van prutsen, maar wel van klussen en dus spit hij en zet composthopen om.
Ik hark de paadjes en verzin al doende wat er moet gaan komen.

Natuurlijk werk ik met wisselteelt....pff.....maar, nou ja....ik verdeel niet keurig in 3. Of 4. Of 6.
Ik sta niet voor dag en dauw op omdat het bladdag is, of vruchtdag en heb de tuin feitelijk in drie gedeeld en bepaalde zaken, zoals aardappelen verplaats ik. Wortelen ook en bieten en uien ook.
Maar als er ergens een gaatje valt en er moet wat....dan moet het gewoon.

Eigenlijk heb ik dus 'Zo Ongeveer' een indeling die er op neer komt dat ik uit mijn hoofd beslis waar wat komt. 
En dan bladgewassen. Daar reken ik alles slasoorten toe en dus ook Rucola en Raapsteel. Tsss, die moeten dus  op de koolplek. Daar ga ik  de mist in.
Het klopt dus  niet. Gelukkig heb ik ruimte overgehouden in het blad-stuk  en is prei ook blad....ja, echt. Dat klopt dan weer wel.


Ik zet langs elk randje een vrolijke wilde Afrikaan en een klein blijvend en eetbaar polletje Oost-Indische kers in allerlei kleuren. Ook zaaide ik iets wat ik meebracht van Ecolonie, Vogezen. Afgelopen herfst.
Geen idee wat het is. Weet iemand van jullie het?



De grens tussen 'de boze buurman' en mij zal uit louter bloemen gaan bestaan. Dat leek me een mooi gebaar, maar eerlijk is eerlijk, volgens mij heeft hij iets naars gespoten of gestrooid, want zijn kweek is bruin......en daar wil niemand zijn sla naast zetten. Bloemen zijn dus ook de enige optie.



Het appelboompje is uitgelopen, maar bloesem zie ik nog niet. Wat zou één enkel appeltje al een feest zijn. Nog een jaar of twee en de boom zal schaduw geven aan de compost.


De spinazie doet het voor geen meter. Vorig jaar niet en dit jaar weer niet.
Een bodemtest leert me dat de grond vrij zuur is en dus strooi ik kalk. De spinazie krijgt nog drie dagen vertelde ik 'm vandaag en anders wordt 'ie 'geruimd'.
Binnenkort gaan ook de fijngemalen schalen van onze eigen eieren rondom planten. Uit ervaring weet ik nu dat er heel wat van die dikke naaktslakken rondkruipen daar. Een randje eierschalen of 
schelpenzand wil ze wel eens tegenhouden. Ik verzamel de schalen en maal ze fijn in mijn koffiemolen. 
Mosterdblad


Het mosterdblad doet het in elk geval goed. Net als de rucola en de raapstelen. Ik zaaide ook pluksla. Met mijn twee-persoonshuishouding vind ik dat handiger dan kroppen sla. Hoewel onderstaand plaatje een krop doet vermoeden schijnt het echt een pluksla te zijn. Ik vind hem in elk geval mooi. (Pluksla Catalogna).




Ik maak tegenwoordig overal pesto van en dus ook van mosterdblad.. Mosterdblad groeit snel en is een beetje als rucola.
Ik vind het één van die gewassen die echt opleveren. Je kunt er van plukken en het groeit gewoon fris en vrolijk verder.
Nog even over die pesto. Met het blad van de radijs, Look zonder look, Zevenblad of rucola......je kunt er allemaal een heerlijk smakelijke pesto van maken. Soms is de smaak in eerste instantie erg heftig, maar als je het een dag laat staan is de ergste scherpte er af. Ik houd er van.






Raapsteel

Van de bio-winkel neem ik een recept mee voor raapstelen.
Je combineert het met tomaat, olijf, ei en ansjovis. Een honing-mosterd sausje maakt het af.
Ik ben geen stamppot-mens, maar een keertje stamppot met rauwe raapstelen doet me denken aan vroeger. Mijn moeder maakte het zo af en toe.


Bieslook

Mooi ook vind ik de bloemen van de bieslook. Ik laat ze zeker uitkomen en gebruik ze voor salades. Ik heb veel bieslook in de tuin. Naast alle mogelijke ongenode gasten uit de buurtuin is deze heel welkom natuurlijk. Spontaan overgevlogen. Na twee seizoenen staat er een mooi rijtje.


Vrouwenmantel

Vrouwenmantel is één van de vaste planten. Ze geven een duidelijke begrenzing aan en de bloei doet het goed op een vaasje met ver-geet-mij-nieten bijvoorbeeld. 
De Bergkorenbloem bloeit al rijkelijk, maar ik wil dit jaar nog dat 'ie zich vermeerdert, dus de bloemen laat ik braaf uitbloeien.....



Dit is mijn derde tuinjaar en ik merk dat ik me een beetje thuis ga voelen met het vierkante stuk dat ik verzorg. Ik voel dat ik nog altijd veel bloemen wil, heb het aardbeienstukje uitgedund en verplaatst en zet op elke hoek een bloeiend iets. Ik kan zien waar papavers en korenbloemen opkomen en geniet van elk beetje groen. Ik koop nu royale netten en knip ze niet langer krenterig in net te krappe stukken. Het wordt meer een geheel met een mooie structuur.....en toch kan ik me op dit moment niet voorstellen dat er straks deze veelkleurigheid te zien  zal zijn...wat een feest!!





7 opmerkingen:

  1. Heerlijk zo'n tuin! Het gewroet in de aarde is al fijn en voor mij ook hoofd leeg makend en als dan ook alles op komt en goed groeit is het helemaal heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. o ja van mijn tuin word ik ook blij al is het geen moestuin heb ik hier en daar wat eetbaars staan altijd weer leuk

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben net als jij in de moestuin. De grote lijnen hou ik aan en verder rommel ik maar wat. Op een leeg plekje zaai ik iets, ongeacht of dat past in het schema. Je foto's zijn veelbelovend.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Pesto van daslook is mijn favoriet en een ideale eetbare plant die zich lekker fijn vermeerderd..
    Lieve witte bloemetjes.
    X Es

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het is echt even ademhalen om jou tuin-post te lezen. Dank je wel voor die tip over eierschalen!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. "Mooie bloem" zegt dochterlief van je nieuwe header. Wij krijgen de meostuin niet van de grond dit jaar. Ik denk dat ik hem vol zaai met bloemen en dan volgend jaar opnieuw proberen. We hebben de kas met tomaat en de courgetteplant.... het moet maar genoeg zijn dit jaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Zo'n buurman heb ik ook. Het liefst spuit hij ook nog even op mijn stukkie. Terwijl ik graag thee drink van zijn gehate onkruidjes. (Brandnetel, paardebloem en kleefkruid). Leuk om ov er r je tuin te lezen.

    BeantwoordenVerwijderen