woensdag 6 augustus 2014

Goed toeven.


De vakantie, zoals die was, is voorbij.
Vanmorgen is Lief vertrokken omdat hij de komende dagen echt aan het werk moet.
Dat betekent een einde aan vier weken samen zijn en dat stemt mij altijd een beetje weemoedig.
We hebben het goed als we samen zijn.
De laatste dagen rommelden we zo wat in de rondte (nou, kampeerspullen opruimen), haalden we de kippen op bij Hannah, deden een dagje sauna en zwommen nog eens extra in het na-middagzonnetje.
Maar goed, nu is hij weer weg........oef.

Gisteravond zou hij nog even de afvalberg composthoop helpen omzetten. Op mijn aanwijzingen toog hij aan het werk. Ik zou wat lopen wieden en bewateren.........
Hannah, die we tegen kwamen in het dorp, dronk een kopje koffie mee. Ook zij stond te spitten. Tsss........en ik? Nou ja, ik keek of het goed ging. Kletste wat, vulde eens een gietertje.

En dus, na vertrek van Lief zat ik vanmorgen vroeg al in mijn tuintje....te genieten van die berg.....van de bloemen, van de sla en wortelen, van het weer en van mijn vakantie. Met koffie. Zal ik het laten zien?

Kom, ik neem jullie even mee.........


Die compostberg. Moet nog bijgewerkt, maar volgend jaar hopelijk goed te gebruiken.


De rucola stond in volle bloei. Heb de bloemen eruit gehaald, in een andere tunnel nog een keer nieuw gezaaid. De bindsla schiet bijna door, maar de overige sla is klaar. Ik heb nog één keer pluksla gezaaid.


De winterwortel moet nog groeien. De zomerworteltjes zijn klaar......


De koriander laat ik rijpen. Las dat je die zo lang mogelijk moet laten staan en nadrogen door de bos op zijn kop te hangen.
De cosmea gaat bloeien en de verbena is werkelijk prachtig. 
Van die mega-dikke afrikanen. Wat een kunstwerk als ze nog half in knop zijn......


Overal Oost-Indische kers, maar de luizen hebben nou net één van de dahlia's gekozen om zich overvloedig in te nestelen....pfffff.......


Ja, deze......morgen ga ik er met een plantenspuit met 'iets' langs.

Deze pompoen heeft al minstens een doorsnee van  30 cm. Ik kreeg één plant met de mededeling dat dit een bijzondere pompoen is. Je eet vooral de zaden. Zonder roosteren....schijnt een 'naaktzadige' te zijn. Dat vruchtvlees moet toch ook te doen zijn? Weet iemand dat?

En dan die eindeloos geurende, prachtige dille.


De uitgezaaide zonnebloemen van vorig jaar.......minstens 3 meter hoog en zo dik als een arm.....


........en de plukzonnebloemen. Leuk om te zien, maar beroerd op de vaas.En deze? Het was een heel zakje, maar dit is het enige exemplaar dat opkwam. Zo af en toe, ergens onder de afrikanen, bloeit er één.......ik hoop op goed gevulde zaaddozen want ze zijn prachtig.

Kan ik er dagelijks van eten? Mwah.....het zou kunnen als ik elke dag worteltjes, prei, sla en courgette zou willen eten. De uien, sjalotten en aardappelen liggen al in de schuur.
Maar daar is het me ook niet om te doen hè? 
Het moet er vooral gezellig zijn, ik moet er dagelijks bloemen kunnen plukken en even zitten op mijn bankje.

En gezellig is het er.
Zoals ik al zei: Goed toeven.

(wordt vast vervolgd ;-))


6 opmerkingen:

 1. Wat een rijkdom, Madelief. Die koriander is leuk. Had ik nog nooit gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Om je de waarheid te zeggen: ik ook niet. Ik had het gezaaid omdat ik wilde leren het lekker te vinden. Ik vind koriander als groen altijd een beetje een moeilijke smaak.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ohhh bedankt dat je ons even mee nam op een rondje door je prachtige tuin....
  Heerlijk, het is er inderdaad goed toeven!! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heerlijk jouw rondwandeling door je tuin! Niks mooiers dan alles wat groeit en bloeit :))

  BeantwoordenVerwijderen
 5. heerlijk die wandeling, dankjewel. We hebben veel hetzelfde staan grappig. De korianderzaden zijn super lekker door een gebakken eitje ;) het groen daar gruwelijk ik ook een beetje van maar op de bloemen zijn de hommels zo dol! X Es

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Olala, als ik dit zie hoop ik volgend jaar ook weer groentjes in de tuin te hebben! Leuk om ons even mee te nemen en prachtig in beeld gebracht !

  BeantwoordenVerwijderen