zaterdag 1 februari 2014

Nieuwe opdrachten, nieuwe inzichten......




Het vriest niet meer!
Of ik dat erg vind?
Nee, niet echt.
Ik verdroeg de koude slecht. Zeker hier in mijn huis.
Over een paar maanden kan ik er weer tegen, dat weet ik zeker.
Maar ja, dan is het april.....dan hoeft het niet meer.

De afgelopen weken stonden in het teken van onderzoek.
En wat ik al vermoedde: Ik verdraag geen gluten (meer).
De laatste maanden at ik al speltbrood, maar dat kan voorlopig ook niet.
En nu?
Ik sta open voor tips en trucs, ga op zoek naar mogelijkheden......
Ik weet dat er lezers zijn met gluten-allergie, of die kinderen hebben met een gluten-vrij-dieet.
Alle info is van harte welkom.
Met suiker moet ik ook voorzichtig zijn, en walnoten zijn ook slecht.
Kokosbloesem-suiker gebruikte ik al voor gebak.....maar nu speltmeel ook niet mag betekent dat dus geen eigengemaakte appeltaart meer.
Pffff, ik was gezegend met een maag die best wat hebben kon, maar de klachten stapelden zich op, eigenlijk al tijden.
Na een week zonder koolhydraten (ik deed mee met Lief en zijn dieet) voel ik me al beter, dat moet gezegd.
Na alle onderzoeken (die voor een hypochonder bepaald slecht te noemen zijn) is dit de uitkomst.
En daar moet ik het mee doen. En daar doe ik het ook mee. 
Dat neemt niet weg dat ik gisteren vooral opgelucht was en nu langzamerhand bedenk wat het betekent.
Het koekje bij mijn capuccino at ik vorige week nog op, nu niet meer.
Zomaar ergens blijven eten? Ik zal toch moeten zeggen wat ik wel en niet mag.




Nog iets prettigs te melden?
Jazeker.
Gisteren kreeg ik van mijn oudste nog een verjaardagscadeau.
Kijk dan wat hij maakte. 



Op mijn vraag knutselde hij een nieuw 'kastje' voor mijn altaar.
Daar hoeven wij dan verder niet over te overleggen, ik weet dat hij weet wat ik bedoel.
Wat ben ik er blij mee. Lief stuurde hem een foto van de oude situatie, ook met kastje maar dan anders, gaf maten door en hij maakte er dit van. 
Vanmorgen zat ik er heerlijk, minstens een half uur.



Dus eh, wat mij betreft: laat die lente maar komen.
Met ander voedsel, nieuwe inzichten en een nieuwe plek om stil te zijn.
Het schoonmaakproces is begonnen, ik ben aan het resetten, het vuur brandt en de tulpen bloeien al!


PS.....Door jullie reacties lees ik mijn stuk nu met andere ogen.....Dat van die gluten, dat is niet in het reguliere onderzocht. Daar werden mijn klachten wel serieus genomen hoor, dus er werd geprikt op van alles, echo zus, foto zo....maar daar kwam niets uit. Het was vast psychisch zei de huisarts........mijn darmen werden in die eerste ronde nog niet onderzocht. Dat deed de bio-resonantie-medicijnman die hier in Assen goed werk verricht. Voorlopig zijn gluten dus uit den boze......er is van alles ontstoken. Ik was niet gek, ik voelde het goed.
Maar de heftige diagnose coeliaki of glutenintolerantie wil ik nog niet in de mond nemen. Ik hoop dat ik niet levenslang op dit dieet zit. Dat er ergens ooit nog een tom-pouce gegeten kan worden ;-) We zullen het zien.










21 opmerkingen:

  1. Dat lijkt me lastig Madelief. Maar fijn dat je een oorzaak weet.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. He bah, dat is wel even omschakelen. Gelukkig zijn er veel recepten etc op inet te vinden.Een meisje bij T essel in de klas heeft ook gluten allergie en maar moeder zette de website glutenblij.nl op ook met allemaal lerkkere recepten van zoet te hartig van avondeten tot tussendoortje.
    En dat het niet meer vriest, ik vind het ook heerlijk, ik kijk uit naar een voorzichtig lente zonnetje al weet ik dat het ook zomaar weer om kan slaan.
    Succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Balen.
    Heb je al teff ontdekt? Een grassoort; ook wel Abessijns liefdegras genoemd (klinkt goed). Is lekker (smaakt een beetje nootachtig) en je houdt het er lang op vol. De Ethiopische marathonlopers eten het.
    En verder even bij Sander (vader van B en N uit de 5e) langs, die krijgt het wel weg met bioresonantie.
    De vader van Keesje

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat vervelend van die glutenallergie.
    Ik hoop dat je net als consuminderenmetplezier gaat opbloeien van een ander dieet.
    Sinds een paar maanden heb ik ook mijn eetgewoontes aangepast. Minder tarwe (vervangen door bv boekweit en havermout), minder eten met toevoegingen en veel minder geraffineerde suiker. Ik voel me er stukken beter bij.

    Wat een prachtig altaar heb je gekregen, zo vredig.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Kijk, je zit natuurlijk even te balen, maar straks ga jij je gewoon weer helemaal heerlijk Madelief voelen.. zonder al die gluten ;)! Mijn schoonzusje is er ook eentje, zij kwam zelfs in het ziekenhuis terecht omdat ze niet wisten waar zij zo ziek van werd. Nu is ze helemaal gezond en blij, sjouwt wel altijd met een tasje vol met eigen eten.. dat dan weer wel. Soms denk ik wel eens dat ik ook moet stoppen, ik verdraag tarwe niet goed, spelt redelijk. Maar ja, zolang 'men' nog niet zegt dat het persee moet.. ;)!!
    Veel plezier met het uitvinden van nieuwe voeding. Als ik iets glutenvrij bak is dat vooral met amandelmeel, rijstmeel, kikkererwtenmeel en rijststroop of kokosbloemsuiker. Succes en lieve groet!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dank jullie voor je reacties......een dieet volgen is geen kunst als je je er beter van gaat voelen.....en Vader van Kees...ik was al bij Sander ;-) Dus het komt ook goed, ik was op tijd..... En dat Teff...(heet dat zo) vind ik dan weer een tip.
    Nog even en dan bak ik de sterren van de hemel....met amandelmeel en meer. Prettige bijkomstigheid is nu dat er ook wat kilo's verdwijnen. Da's ook wat waard. Dus die taarten moeten nog een beetje wachten.
    Madelief.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Nu ben je even overdonderd. Maar ik weet zeker,dat je straks weer anders maar net zo lekker eet. Het kost iets meer tijd en geld.'maar smaakt ook goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dank je Izerina voor je mail met recept. Ik heb nog geen amandelmeel in huis, maar dat staat nu op mijn lijstje. Lijkt me heerlijk. Met slagroom!
    Madelief.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik las dat je in de buurt van Assen woont. Nu is er in Duitsland een veel groter aanbod van gluten-vrije artikelen te koop. Ik ga voor mijn lactose- intolerantie naar de Duitse Lidl (met name melk en slagroom) en de Real. Ik hoef maar heel weinig te laten doordat ik daar die specifieke boodschappen, zoals melk en roomkaas, doe. Bij allerlei artikelen staat of het dan wel lactosevrij dan wel glutenvrij is. Tot en met het broodbeleg en de ketchup toe. Mijn ouders hebben bij ons laatste bezoek eens glutenvrij broodmeel meegenomen. Om gewoon eens uit te proberen. Ik zal eens navragen hoe het bakken ging en of het een beetje smaakte.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat fijn dat je me dat laat weten. Er zijn inderdaad heel wat mensen die in Duitsland boodschappen doen, zelf deed ik dat nog nooit. Wat een superidee om dat te onderzoeken.
      Madelief.

      Verwijderen
    2. Ouders hebben het brood volgens de niet-kneed methode gemaakt en dat is goed verlopen. Degene voor wie het brood bestemd was, vertelde weer dat het best een smakelijk brood is. Het broodmeel kwam van de Duitse Real en ligt bij de glutenvrije producten, NIET bij het bakmeel enz.

      Daarnaast kreeg ik een tip voor als je iets tegen kleurstoffen, gluten enz hebt, je voor snoepgoed kunt slagen bij de Jamin.

      Succes met je dieet.

      Verwijderen
  10. Succes met het zoeken naar wat je wel en niet mag! Het lijkt me idd een hele toestand maar denk ook wel dat lekker eten nog moet kunnen (alleen is het even zoeken hoe...)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Even een snel koekjes receptje; 50 gr gebroken lijnzaad,50 gr amandelmeel,20 gr parmezaanse kaas,1 ei. Dit mengen alles tussen twee bakpapier dun uitrollen weers kanten op 180 gr bakken 15 min iedere kant .
    Vantevoren inkeping maken om te breken ,soort crackertje ,hoop dat je dit wel mag .liefs marloeskreatief

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wow....ook dit klinkt lekker. Aan weerskanten bakken....wel bakpapier verwijderen? Ja, dit mag ik! Joepie. Madelief.

      Verwijderen
  12. Lieve Madelief, zelfs een tompouce is glutenvrij te krijgen (te kopen). Glutenvrij koken is niet moeilijk, zeker als je al gewend bent om alles zelf te maken, dus geen pakjes met e-nummers. En ook de appeltaart kan nog steeds met glutenvrij zelfrijzend bakmeel (doves farm), rijstmeel of amandelmeel. Er zijn heel veel mogelijkheden, je wordt gewoon wat creatiever.
    Alleen brood, dat is niet makkelijk, kant en klaar glutenvrij brood is niet zo lekker, maar zelf gebakken en ves uit de oven, proef je eigenlijk geen verschil met 'gewoon' brood.
    En je zult merken dat na een week of 2 glutenvrij (let op kruisbesmetting), hoe goed je je voelt (of hoe beroerd je je voelt als het een keer mis gaat). Succes met deze uitdaging en met vragen kun je altijd mailen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ach Sandra, wat vind ik jouw bericht lief. Mailen doe ik zeker!
      En dat van die 'kruisbesmetting' wat bedoel je daarmee? Altijd schoon werken als je ook gluten-vol kookt?
      Dank je wel,
      Madelief.

      Verwijderen
  13. Ja bakpapier verwijderen,heb nog een heerlijk muffin recept stuur hem van de week met de mail gr marloes ,recept zonder suiker enzo ,komt eraan

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hoi Madelief, wat vervelend dat je dit nu hebt...maar ook fijn dat je het weet want nu kun je er iets aan doen toch...
    Zoals je misschien wel op mijn blog hebt gelezen dat ik dit jaar ook een verandering qua voeding wil doorvoeren. Dit komt mede doordat ik altijd buikpijn heb...en dus heb ik vorig jaar een glutentest ondergaan maar hier kwam niets uit...ik ben niet allergisch voor gluten zo zei de dokter. En wat het dan was wist ze niet en daar kon ik het mee doen. Door tobben dus...en buikpijn houden totdat ik het zo zat werd aan het einde van het jaar dat ik besloten heb om door te zetten met het "dieet" waarvan ik denk dat het goed is. En dat is; alle toegevoegde suiker laten staan...alleen natuurlijke suikers mogen,,,ik bak zelf mijn brood...met spelt...let er wel op dat ik in het geheel minder brood eet dus als lunch eet ik vaak groente van de vorige dag of soep. En ik moet zeggen dat ik me veel beter voel en veel minder buikpijn heb...eigenlijk niet behalve als ik ergens per ongeluk toch gezondigd heb...
    Madelief ik hoop dat je je weg in je nieuwe levensstijl...want dat word het...zult gaan vinden. Er zijn blogsters die veel meer ervaring hebben met voeding maar wil je toch eens iets weten hoe ik het doe ofzo dan hoor ik het wel hey???

    BeantwoordenVerwijderen
  15. http://www.eetpaleo.nl/wat-is-paleo/
    als je deze liked op je fb dan krijg je bijna dagelijks de heerlijkste recepten..... op de site staan ook veel recepten enzo..

    mijn ervaring met omschakelen naar gistvrij en suikervrij, was dat mijn eerste reactie het denken in onmogelijkheden was (gevoed door mensen om me heen: och maar dan kun je nooit meer dit of dat) en weet je ik moet het eerste lekkernij dat we voorheen zalig vonden nog ontdekken die niet op de nieuwe manier kan...
    ik wens je dan ook veel ontdekkingsplezier....

    BeantwoordenVerwijderen
  16. ik bedoel mijn weg van omschakelen met eten, toen wij geen gist en suiker meer gingen eten....


    maar kijk maar eens op die paleosite....

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik ben blij te lezen dat je weet waarvan het komt, zodat je er rekening mee kan houden. En ik weet als geen ander hoe moeilijk en rot het is om om te schakelen. Maar als je beter gaat voelen, dan word het makkelijker. Gluten, daar heb ik nou helemaal geen verstand van, maar op pinterest zie ik wel eens wat fijne receptjes voorbij komen. Ik wens je veel succes op deze ontdekkingstocht!

    BeantwoordenVerwijderen